Goście i klienci placówek gastronomicznych, decydując się na konkretną restaurację, bar czy hotel, obdarzają ich właścicieli dużym zaufaniem. Wierzą, iż mogą nie tylko spędzić w nich miło czas, ale również dobrze, smacznie i tym samym bezpiecznie zjeść. Zachowanie sterylnej czystości w pomieszczeniach, w których przygotowywana jest żywność, jest więc szczególnie ważna i powinna być priorytetem dla osób zarządzających lokalem.
Higiena żywności – Sterylna czystość
Na blatach i w urządzeniach gastronomicznych każdego dnia przygotowywana jest duża ilość różnych potraw. Jedną z przyczyn zatrucia pokarmowego jest przenoszenie zarazków z surowych produktów spożywczych np. na blaty robocze, z których następnie przedostają się one do produktów spożywanych na surowo, np. warzyw i owoców. Z tego powodu zaleca się korzystanie z desek, najlepiej w różnych kolorach, z których każdy przeznaczony jest do innego rodzaju żywności. Po obróbce surowego mięsa i ryb należy niezwłocznie umyć ręce wodą i mydłem lub płynem dezynfekującym. Żywność powinna być przechowywana pod przykryciem, a surowe produkty oddzielamy od tych gotowanych i pieczonych.
Często używane naczynia, sztućce oraz inne przedmioty należy regularnie odkażać, usuwając z nich niebezpieczne dla zdrowia człowieka zarazki. Przed każdym ich użyciem upewniamy się, czy są odpowiednio czyste. Do jednych z ważniejszych czynności należy regularne mycie i dezynfekcja powierzchni przeznaczonych do przygotowywania potraw. Takich, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.
Należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych da się zlikwidować, traktując je gorącą wodą. Oczywiście są takie, które jej ulegają, jednakże większość z wymaga zastosowania profesjonalnych i szybko działających preparatów. Preparaty te prócz działania bakterio-, wiruso- i grzybobójczego muszą odznaczać się neutralnością w kontakcie z pożywieniem. Niektóre środki wymagają okresu karencji na powtórne użycie powierzchni gastronomicznej. Produkty marki Clinex prócz natychmiastowego usunięcia biologicznych czynników chorobotwórczych oraz oczyszczenia powierzchni, pozwalają na jej natychmiastowe użycie i kontakt z żywnością.
Niebezpieczeństwa dla żywności podczas jej przygotowywania
Mimo iż zarówno naczynia, jak i używane sztućce muszą być czyszczone, oraz dezynfekowane, może dojść do nieprzewidzianych zdarzeń. Na taki stan rzeczy ma wpływ przede wszystkim proces przygotowywania potraw i stan miejsca, w którym jest przygotowywane. To właśnie wtedy może dojść do przeniesienia się szkodliwych bakterii chorobotwórczych albo też powstania szkodliwych związków chemicznych. Osoby na takim stanowisku muszą prócz najwyższego stopnia higieny wykazywać się również doskonałą znajomością swojej pracy. Bardzo wiele nieprzyjemnych dla zdrowia ludzkiego zdarzeń ma swój początek pod ręką osób przygotowujących posiłki. Nie tylko należy zadbać o higienę miejsca pracy, ale i o higienę wykonywania poszczególnych czynności. Najważniejsze to oczyszczenie i dezynfekcja powierzchni, na których dochodzić będzie do przygotowania potraw.
Czyszczenie powierzchni – Czystość w kuchni
Istotne jest, aby do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością stosować tylko takie środki, które są do nich przeznaczone. Ich użycie nie będzie miało negatywnego wpływu na jakość potraw oraz zdrowie człowieka. Powinny posiadać Pozwolenie Ministra Zdrowia na obrót produktem biobójczym, które zostało przyznane produktowi Clinex Barren. Dzięki temu mamy pewność, że z powierzchni usuwane są szkodliwe bakterie w sposób bezpieczny i z zachowaniem higieny. To również informacja, że środek można stosować na powierzchnie mające kontakt z żywnością.
Clinex Barren to koncentrat do mycia i dezynfekcji powierzchni zmywalnych mających kontakt z żywnością. Powstał na bazie trzeciorzędowej alkiloaminy o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Można go stosować w lokalach gastronomicznych, w zakładach kosmetycznych, w instytucjach użyteczności publicznej, w przemyśle mleczarskim, mięsnym oraz spożywczym.
Przed jego użyciem należy powierzchnię myjącą zamieść lub odkurzyć. Rozcieńczamy preparat w proporcjach 50-100 ml na 10 l wody i nanosimy go na powierzchnię metodą pianową, ręcznego oprysku lub z wykorzystaniem mopa. Aby osiągnąć jego maksymalną skuteczność, dezynfekujemy w temp pokojowej i pozostawiamy preparat na ok. 5 minut.
Do codziennego stosowania polecamy również Clinex NPS Table. Dezynfekuje dzięki zawartości alkoholu, a wykorzystana w nim nanotechnologia zapewnia długotrwałą czystość.
Jak ważna jest higiena powierzchni, mających kontakt z żywnością?
Na zakończenie artykułu warto zwrócić szczególną uwagę na ogólną czystość blatów i wszelkich podłoży, na których dochodzi do kontaktu z artykułami przeznaczonymi do spożycia. Prawdą jest, że każdy człowiek codziennie wprowadza do swojego ciała mnóstwo bakterii, które są eliminowane już w układzie pokarmowym. Zdrowy człowiek nie musi się ich obawiać, mimo że niejednokrotnie mają groźnie brzmiące, łacińskie nazwy. Są też takie, które muszą zostać wyeliminowane, zanim jeszcze będą mieć kontakt z człowiekiem. Tutaj może dojść do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych. Są to przede wszystkim bakterie i grzyby, które mnożą się w szybkim tempie na powierzchniach, które uprzednio miały kontakt z żywnością.
Szczególnie produkty surowe są łatwymi nosicielami tychże mikroorganizmów. Regularne oczyszczanie powierzchni mających kontakt z surowymi produktami chroni przed przeniesieniem szkodliwych mikroorganizmów. Nierzadko osoba, która zajmuje się przygotowaniem produktów do spożycia, sama staje się nosicielem tego mikro biomu. Dlatego higiena osoby pracującej wraz z higieną podłoża znakomicie pomagają w przeciwdziałaniu zarażeniom.
Regularne stosowanie produktów do czyszczenia i dezynfekcji marki Clinex z profesjonalnej linii przeznaczonej dla gastronomii doskonale w tym pomoże. Produkty te zapewniają nieskazitelną czystość powierzchni oraz idealną ochronę przed drobnoustrojami wszelkiej maści.