W gastronomii tłuszcz to jedno z najtrudniejszych zabrudzeń, które pojawia się na wszystkich powierzchniach w kuchni. Najwięcej osadza się go na kuchenne gazowej. Zalegające zabrudzenia i resztki przypalonego jedzenia gromadzą się też na ruszcie grillowym i piekarniku. We wszystkich tych przypadkach najlepszy sposób na ich usunięcie to natychmiastowe czyszczenie. Nie zawsze jednak podczas pracy znajduje się na to czas. Zachowanie higieny pracy i serwowanych posiłków to jeden z obowiązków restauratorów. Jak czyścić kuchenkę, by przygotowywać dania w odpowiednich warunkach?
Czyszczenie kuchenki gazowej – Z artykułu dowiesz się:
- Jak przypalony tłuszcz wpływa na smak potraw
- Jakie środki stosować do bieżącego mycia kuchenki gazowej
- Jak postępować w przypadku trudniejszych zabrudzeń kuchenki, grilla i piekarnika
- W jaki sposób czyścić palniki kuchenki gazowej i dlaczego należy to robić regularnie
Profesjonalne kuchenki gazowe – specyfika sprzętu w gastronomii
Na wybór kuchenki gazowej przez lokal gastronomiczny największy wpływ ma wielkość restauracji i liczba gości, jaką lokal może obsłużyć. Możliwość dobrania sprzętów od dwóch do ośmiu palników pozwala wesprzeć personel nawet w najbardziej intensywnym czasie pracy. Właściciele restauracji, decydujące się na zakup kuchenki gazowej zwracają często uwagę na to, czy kuchenka, oprócz określonej liczby żeliwnych palników, posiada także inne udogodnienia, na przykład palnik WOK. Tempo pracy w kuchni zależy nie tylko od umiejętności i doświadczenia personelu, ale i jakości i dobrego przygotowania sprzętu, z jakiego ten personel korzysta. Dla przykładu — niewyczyszczone dysze bądź zabrudzone palniki mogą być przyczyną słabego płomienia w kuchence gazowej. Resztki potraw, które dostają się w zakamarki powinny być regularnie usuwane, by uniknąć przykrych niespodzianek w trakcie pracy.
Regularne czyszczenie kuchenki gazowej
Smażenie, gotowanie, grillowanie sprawiają, iż kuchenka gazowa ma stały kontakt z jedzeniem i tłuszczem. To powoduje, że brudzi się najczęściej i najmocniej. Czyszczenie kuchenki gazowej powinno być wpisane w obowiązki kucharzy po każdym gotowaniu. Zapieczony tłuszcz na niej się znajdujący nawet po dniu pracy może okazać się trudny do usunięcia. Regularne czyszczenie kuchenki gazowej ułatwia pozbycie się zabrudzeń. Tłuszcz nie powinien zalegać na jej powierzchni, podobnie jak na ruszcie i w piekarniku. Po każdym użyciu spryskujemy kuchenkę środkiem do tłustych oraz olejowych zabrudzeń. Warto zadbać o to, by w pobliżu kuchenki znajdował się środek czyszczący – tak, by kucharz zaraz po zakończeniu swojej pracy mógł szybko usunąć zabrudzenie. Preparat taki jak Clinex Fast Gast pomoże nam uporać się z tłustymi zabrudzeniami bez konieczności mocnego dociskania gąbki lub ścierki i ryzyka, że w ten sposób uszkodzimy kuchenkę.
Przypalony tłuszcz a smak potraw
W lokalach gastronomicznych serwuje się różne dania. Zapachy grillowanych warzyw mieszają się z duszonymi mięsnymi sosami i smażonymi rybami. Resztki jedzenia osadzające się na kuchence gazowej przypalają się. Wywołuje to dymienie, które skutecznie zmienia smak przyrządzanej potrawy. To jednak z przyczyn marnowania w restauracjach wysokiej jakości produktów. Powinny cechować się świeżością i głębokim smakiem. W rzeczywistości tracą swoje walory smakowe i nie zachwycają zapachem. Wyczuwalny jest w nich aromat dymu i przypalonego jedzenia. Regularne czyszczenie kuchenki wpływa nie tylko na jej estetyczny wygląd, ale też na smak przygotowywanych potraw.
Tłuste zabrudzenia są pierwszymi, których powinniśmy pozbyć się z kuchenki. Przy sprzątaniu warto posiłkować się profesjonalnymi preparatami, takimi jak Clinex Fast Gast – jest to środek do usuwania wszelkich tłustych i olejowych zabrudzeń. Nadaje się do stali nierdzewnej i z łatwością rozpuszcza silne i uporczywe zabrudzenia i przypalone resztki. Co ważne, nie pozostawia przy tym smug i zacieków. W lokalach gastronomicznych przydaje się także preparat z formułą dostosowaną do stali nierdzewnej, na przykład Clinex GreaseOff. Nie musimy go rozcieńczać, ale powierzchnie mające kontakt z żywnością należy obficie spłukać wodą. W ten sposób zabezpieczymy czyszczoną powierzchnię przed ewentualnymi zmianami i uszkodzeniami.
Kuchenki gazowe w lokalach gastronomicznych
Wiele lokali stosuje rozmaite sztuczki, aby czyszczenie kuchenki gazowej odbywało się jak najrzadziej. Jedną z najbardziej popularnych jest wykładanie jej folią aluminiową. W ten sposób na wierzchu są tylko palniki do kuchenki gazowej i ruszt. Może i metoda ta uchroni kuchenkę przed zabrudzeniem, ale i tak nie uchroni nas przed czyszczeniem palników czy rusztu. Niestety przy stosowaniu tej sztuczki, bardzo często czyszczenie rusztu czy palników odbywa się zbyt rzadko. W konsekwencji dochodzi do silnych zabrudzeń, których usunięcie może być dość kłopotliwe.
Jak wyczyścić ruszt kuchenki gazowej?
Aby skutecznie i co najważniejsze szybko usunąć zaschnięty brud z rusztu, należy zastosować Clinex Grill. Wystarczy rozprowadzić preparat na ruszcie i pozostawić na około jedną minutę. W tym czasie produkt rozpuści trudne zabrudzenia, co ułatwi ich usunięcie z czyszczonych powierzchni. Doczyszczamy ruszt za pomocą gąbki lub szmatki, a następnie spłukujemy pozostałości. W przypadku wyjątkowo silnych i starych zabrudzeń czynność możemy powtórzyć.
Czym wyczyścić kuchenkę gazową?
Duża ilość pracy powoduje, że brakuje czasu na bieżące sprzątanie. Jak wyczyścić kuchenkę gazową, na której zalega zaschnięty tłuszcz? Najlepszym wyborem będzie profesjonalny preparat odtłuszczający. Powinien nie tylko rozpuszczać tłuszcz i czyścić powierzchnię kuchenki, ale też niwelować nieprzyjemny zapach przypalonego jedzenia. Czym umyć kuchenkę gazową, aby pozbyć się zabrudzeń i zapachu? Tymi właściwościami cechuje się Clinex Fast Gast . Wykazuje zdolność do emulgowania tłuszczu, rozpuszcza zabrudzenia olejowo-tłuszczowe oraz resztki przypalonego jedzenia. Co więcej, posiada świeży, ale delikatny zapach, dzięki czemu w kuchni nie unosi się nieprzyjemny aromat.
Jak czyścić kuchenkę profesjonalnym odtłuszczaczem?
Środek odtłuszczający Clinex Fast Gast jest gotowy do użycia. Posiada wygodny atomizer, który umożliwia dokładne dozowanie. Dzięki temu dociera także w trudniej dostępne miejsca. Można go stosować do bieżącego czyszczenia kuchenki gazowej, jak też już w przypadku mocnych zabrudzeń. Przed użyciem należy pojemnik wstrząsnąć. Nanosimy preparat bezpośrednio na czyszczoną powierzchnię kuchenki. Pozostawiamy na kilka minut, aby środek zaczął działać. Czystą ściereczką polerujemy powierzchnię, wycierając do sucha. Jeżeli to konieczne, czynność należy powtórzyć.
Czym umyć kuchenkę gazową z najtrudniejszego brudu?
W profesjonalnej kuchni korzystamy zarówno z kuchenki gazowej, jak też piekarnika i grilla. Warto mieć środek, który sprawdzi się w przypadku wszystkich tych sprzętów. Jak czyścić kuchenkę, ruszt oraz piekarnik, kiedy zalega na niej mocno zapieczony tłuszcz? Niezwykle silnym działaniem charakteryzuje się Clinex Grill. Samoczynnie usuwa zadymienia i zapieczony tłuszcz z różnych powierzchni. Można go stosować również do przedmiotów odpornych na działanie alkaliów. Sprawdzi się przy czyszczeniu patelni, komór wędzarniczych i różnego rodzaju płyt grzewczych. Przeznaczony także do technologii aktywnej piany.
Czym czyścić palniki kuchenki gazowej?
To one zbierają najczęściej trudne do usunięcia tłuste zabrudzenia. Czyszczenie palników gazowych nie należy do często wykonywanych czynności. Powoduje to, iż zalega na nich przypalony tłuszcz nawet sprzed kilku dni. Nagromadzony brud w otworach palnika skutkuje zatkaniem się dysz gazu. W takiej sytuacji potrzebna jest kosztowna naprawa. Po każdym gotowaniu warto przecierać palniki wilgotną szmatką. Należy je też regularnie zdejmować i rozłożyć na części pierwsze. Następnie czyścimy je z wykorzystaniem Clinex Fast Gast lub Clinex Grill. Przydać się może gąbka o szorstkiej powierzchni. To również dobry moment, na odetkanie przytkanych dysz.
Tak samo często tak kuchenkę gazową należy czyścić piekarnik i grill. Również na tych sprzętach gromadzi się tłuszcz, który pod wpływem wysokiej temperatury się przypala. Podobnie jest z resztkami jedzenia. Do nich również przeznaczone są Clinex Fast Gast lub Clinex Grill.
Czyszczenie dysz w kuchence gazowej
Wiele osób zastanawia się czym mozna wyczyścić palniki w kuchence gazowej. Zatkane kanaliki nie tylko zmniejszają efektywność, ale także stanowią zagrożenie. Warto więc regularnie czyścić dysze za każdym razem kiedy czyścimy palniki do kuchenki gazowej. Do czyszczenia dysz przystępujemy dopiero po usunięciu wszelkich zabrudzeń z zewnątrz. Po zastosowaniu odtłuszczacza Clinex Fast Gast lub Clinex Grill, dysze czyścimy np. szczoteczką, a następnie przecieramy szmatką. Po takim zabiegu powinny się udrożnić. Jeśli jednak tak się nie stanie, warto spróbować przetkać je za pomocą cienkiego drutu miedzianego. Należy pamiętać, aby po procesie czyszczenia dokładnie osuszyć dysze oraz palniki.
Podsumowanie
- Kuchenkę gazową czyścimy po każdym gotowaniu lub dniu pracy. Stosujemy do tego wydajny środek z atomizerem Clinex Fast Gast
- Przypalony tłuszcz i resztki jedzenia niekorzystnie wpływają na smak przyrządzonych potraw. Przekłada się to na utratę jakości dobrych produktów
- Do trudnych zabrudzeń stosujemy Clinex Grill o silnym działaniu. Usuwa zapieczony tłuszcz i zadymienia
- Regularnie czyszczone palniki kuchenki gazowej zapobiegają zatykaniu się dysz gazu
- Czyścić na bieżąco należy też wszelkie inne sprzęty i urządzenia stosowane w gastronomii, jak grill, wędzarnie i piekarniki