Profesjonalne czyszczenie pieców konwekcyjnyjno-parowych i wędzarniczych

Profesjonalne czyszczenie pieców konowekcyjno-parowych oraz wędzarniczych to kluczowa czynność zapewniająca ich prawidłowe funkcjonowanie, oraz długowieczność. Urządzenia te są nieodzownym elementem wyposażenia profesjonalnej kuchni, zarówno w restauracjach, gdzie stanowią podstawę przygotowania różnorodnych potraw. Utrzymanie pieców w czystości to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim higieny, efektywności energetycznej i bezpieczeństwa użytkowania.

Czystość i higiena wpływa na jakość przygotowanych potraw

Piec konwekcyjno-parowy

Zaniedbanie regularnego czyszczenia pieców konwekcyjno-parowych może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu, resztek jedzenia oraz innych zanieczyszczeń, które z czasem mogą wpływać na smak i zapach przygotowywanych potraw. Co więcej, nagromadzone zabrudzenia mogą prowadzić do rozwoju bakterii i pleśni. To stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Regularne mycie pieców to też sposób na uniknięcie problemów związanych z awariami technicznymi, które mogą być wynikiem zanieczyszczeń wpływających na działanie poszczególnych komponentów urządzenia.

Od czego zacząć czyszczenie pieców konwekcyjno-parowych?

Od czego zacząć? Otóż czyszczenie pieców trzeba zacząć od odpowiedniego przygotowania urządzenia. W pierwszej fazie należy odłączyć urządzenie od źródła zasilania, co zapewni bezpieczeństwo przeprowadzenia czyszczenia. Następnie należy poczekać, aż piec ostygnie, jeśli był niedawno używany. Gdy piec ostygł, trzeba wyjąć wszystkie tacki, ruszty oraz inne elementy pieca, które można wyjąć. Luźne resztki jedzenia i inne zanieczyszczenia najlepiej usunąć za pomocą szczotki lub szmatki.

Czyszczenie wnętrza pieca

Clinex Smog

Przede wszystkim czyszczenie wnętrza pieca to etap wymagający zastosowania odpowiednich środków czyszczących przeznaczonych do tego rodzaju urządzeń. Do tego typu urządzeń sprawdzą się dedykowane preparaty, które doskonale usuwają tłuszcze jak Clinex Smog. Bez problemu rozprawi się z grubszą warstwą sadzy i zabrudzeń, eliminując potrzebę uciążliwego szorowania. Wszystko dzięki swojej alkalicznej formule i skoncentrowanej formie.

Piece, które mają tryb samoczyszczenia lub czyszczenia automatycznego podłącza się do specjalnego dozownika, który dozuje Clinex Smog i Clinex DiShine w celu neutralizacji i nabłyszczenia. Co dalej? Po kilku minutach należy wyłączyć funkcję gotowania w temperaturze 50-60 stopni i odczekać, aż zabrudzenia po ściankach pieca będą spływały do dolnej części urządzenia. Po wystygnięciu pieca trzeba dokładnie wytrzeć wnętrze pieca i spłukać delikatnie czystą wodą. Jeśli piec nie ma funkcji samoczyszczenia – warto użyć Clinex Grill.

Czyszczenie akcesoriów

Clinex Grill

Równie ważne, jak wnętrze pieca, jest czyszczenie jego ruchomych, wewnętrznych części jak kratki i ruszt. Jakiego preparatu użyć? Do tego celu dzięki swojej wyjątkowej sile czyszczenia sprawdzi się Clinex Grill, który rozpuści zapieczony tłuszcz nawet z trudno dostępnych miejsc. Co trzeba zrobić? Wystarczy włożyć do pojemnika powyższe akcesoria i dokładnie rozpylić Clinex Grill. Po kilku chwilach tłuszcz i inne zabrudzenia będzie można się z łatwością usunąć za pomocą ścierki z mikrofibry. Trzeba też pamiętać o dokładnym spłukaniu czystą wodą.

Clinex Fast Gast

Front pieca, uchwyty, przyciski oraz wyświetlacz również wymagają regularnego mycia, aby utrzymać estetyczny wygląd oraz zapewnić higieniczne warunki pracy. W tym celu najlepiej użyć Clinex FastGast, który usuwa tłuste i olejowe zabrudzenia. Dzięki zdolności do emulgowania tłuszczu rozpuszcza silne i uporczywe zabrudzenia olejowo tłuszczowe, przypalone resztki jedzenia, nie pozostawiając przy tym smug i zacieków na czyszczonych powierzchniach. 

Regularność i konserwacja

Regularność czyszczenia pieców jest kluczowa. W zależności od intensywności użytkowania, pełne czyszczenie pieca powinno być przeprowadzane co najmniej raz w tygodniu w przypadku profesjonalnych kuchni, a w domowych warunkach — przynajmniej raz w miesiącu. Codzienne usuwanie luźnych zanieczyszczeń oraz przetarcie zewnętrznych elementów pieca pozwala utrzymać urządzenie w dobrym stanie na co dzień i ułatwia dokładniejsze czyszczenie.

Dbałość o czystość pieców konwekcyjno-parowych to także inwestycja w ich długowieczność. Regularne czyszczenie zapobiega gromadzeniu się zanieczyszczeń, które mogą powodować awarie i konieczność kosztownych napraw. Ponadto czysty piec pracuje bardziej efektywnie, co przekłada się na niższe zużycie energii i mniejsze rachunki.

Jak czyści piec konwekcyjno-parowy specjalista Clinex?

Mamy nadzieję, że nasz poradnik o czyszczeniu pieców konwekcyjno-parowych i wędzarniczych okazał się przydatny. Regularne czyszczenie takich pieców jest bardzo ważne i zapewnia dłuższą eksploatację urządzeń. Po więcej informacji zapraszamy do innych artykułów.

Zobacz też:

Przejdź do bazy wiedzy