6 obszarów dezynfekcji w salach konsumpcyjnych

O tym, jak ważna jest higiena pracy w salach konsumpcyjnych, i nie tylko, przekonujemy się obecnie na całym świecie. W dobie zagrożenia epidemiologicznego niezwykle ważne jest to, aby przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, które są kluczowe, tak naprawdę dla każdej branży. Na jakie obszary zwrócić szczególną uwagę, jeżeli prowadzimy lokale gastronomiczne? W jaki sposób odpowiednio dezynfekować miejsca? Które produkty wybrać, aby jednocześnie spełniały swoją funkcję i były bezpieczne dla zdrowia innych?

Z pewnością te i wiele innych pytań, towarzyszy osobom, które odpowiadają za higienę pracy w rozmaitych salach konsumpcyjnych. Z tego powodu, aby nieco pomóc Wam z tym zagadnieniem, przygotowaliśmy, krótki poradniki, dzięki któremu dowiecie się, jakie obszary w salach konsumpcyjnych powinny polegać dezynfekcji oraz, jak odpowiednio je sprzątać. 

Jaki produkt do dezynfekcji wybrać?

Wbrew pozorom, wybór produktu jest kwestią, od której należy zacząć. Niestety nie brakuje na rynku pseudo środków chemicznych, które jedynie niszczą czyszczone powierzchnie i w żaden sposób nie usuwają zarazków i bakterii. Czym w takim razie cechuje właściwy produkt do dezynfekcji sal konsumpcyjnych?

Po pierwsze: spektrum działania 

Kluczowe dla bezpieczeństwa jest to, aby środek ten działał nie wielu płaszczyznach. Począwszy od eliminacji bakterii, przez drożdże, grzyby i wirusy otoczkowe. Dzięki temu, zapewniamy maksimum bezpieczeństwa gościom, którzy odwiedzają dane lokale.

Po drugie: DEZOFast 

Profesjonalne środki do dezynfekcji w salach konsumpcyjnych powinny mieć w swoim składzie DEZOFast, który nie tylko posiada doskonałe właściwości bakteriobójcze, ale świetnie zwalcza zarodniki clostridium difficile —  uznawane za jedną z najczęstszych przyczyn  rzekomobłoniastego zapalenia jelit, które niestety jest częstym zjawiskiem w gastronomii.

Po trzecie: zastosowanie w gastronomi 

Jeżeli odpowiadamy za czystość sal konsumpcyjnych, musimy pamiętać również o tym, aby wybierać środki dedykowane tej branży. Dzięki temu zabezpieczymy dodatkowo życie i zdrowie wszystkich pracowników, klientów itp. Czasami kontakt ze zbyt szkodliwą substancją, może wywołać reakcje alergiczne, dlatego warto o tym pamiętać. 

Świetnym przykładem takie preparatu jest Clinex DEZOFast, który cieszy się szerokim zainteresowaniem na wielu płaszczyznach. Jest to gotowy do użycia profesjonalny środek dezynfekująco-myjący, który posiada Pozwolenie Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych nr 8010/20.

Obszary dezynfekcji w salach konsumpcyjnych

Oczywiście, odpowiadając za czystość w tego typu miejscach, powinniśmy dbać o każdy szczegół, dlatego kompleksowa dezynfekcja i mycie muszą być na porządku dziennym. Istnieje jednak kilka obszarów, na które warto zwracać szczególną uwagę. 

Obszar 1: klamki 

Klamki są tak naprawdę pierwszym elementy, który dotyka praktycznie każda osoba wchodząca do danej sali. Z tego powodu bardzo ważne jest to, aby w dobie zagrożenia epidemiologicznego, czyścić je regularnie. Wystarczy spryskać powierzchnie Clinexem DEZOFast i z pomocą mokrej ścierki, wytrzeć klamkę. 

Obszar 2: stoliki 

Żadna sala konsumpcyjna —  bez względu na to, czy mówimy o lokalu w restauracji, czy małej kuchni w miejscu pracy — nie funkcjonuje bez stolików, które umożliwiają swobodne i komfortowe zjedzenie posiłku. Każdego dnia, dotyka ich wiele osób, zatem zarazki rozmnażają się w niezwykle szybki tempie. Warto, zatem po każdej osobie umyć stolik, używając środka bakteriobójczego, jakim jest Clinex. 

Obszar 3: krzesła 

Krzesła, sofy, czy stoliki, to także miejsca, na których gromadzą się bakterie. Często nawet te, które przenosimy nieświadomie na odzieży wierzchniej. Konieczne jest regularne mycie zarówno siedzisk, jak i oparć oraz nóżek. 

Obszar 4: lady i pozostałe blaty 

W wielu tego typu miejscach nie brakuje także innych mebli, jakimi są lady, czy inne blaty. Niestety bardzo często ich czystość pozostawia wiele do życzenia, a często jest to pierwsze miejsce, do którego udają się klienci, czy goście. Dezynfekcja w tym przypadku powinna być kluczowa i odbywać się nawet 3 razy w ciągu dnia

Obszar 5: podłogi 

Miejscem, na które spadają, co rusz nawet niewidoczne, kawałki jedzenia, czy płynów, są oczywiście podłogi. W celu zapobiegania powstawania grzyba, czy innych bakterii, najważniejsze jest regularne mycie wraz z dezynfekcją, co z pewnością można uczynić z pomocą preparatu Clinex DEZOFast.

Obszar 6: gadżety reklamowe 

W obszarach konsumpcyjnych bardzo często możemy spotkać różne materiały reklamowe. Począwszy od plastikowych pojemników na ulotki, przez stojaki, czy zdjęcia z certyfikatami. Jest to świetne miejsce od siedliska brudu, o którym często zapominamy podczas sprzątania. Niestety bez codziennego mycia tych obszarów stale narażamy innych. Z tego powodu warto każdą taką powierzchnię spryskać środkiem dezynfekująco-myjącym Clinex, aby nie doprowadzać do powstawania siedliska bakterii. 

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki pozwolą Wam utrzymać sale na najwyższym poziomie czystości, co z pewnością docenią goście, którzy z niej korzystają. 

Przejdź do bazy wiedzy