Czystość i porządek w restauracyjnej toalecie

Toaleta
(zdj. pxhere)

Zadbany oraz utrzymany w czystości lokal budzi zaufanie wśród gości restauracji. Czyste podłogi, świeży zapach oraz zadbane toalety mogą sprawić, że klient postanowi zjeść w lokalu, a nie zdecyduje z niego wyjść przed zapoznaniem się z menu.

Według raportu przygotowanego przez firmę Tork, 90% badanych jest zdania, że jeśli w restauracyjnej toalecie jest brudno, podobnie będzie w kuchni. Koniecznością jest więc, aby potencjalni klienci odwiedzający nasz lokal nie mieli żadnych wątpliwości co do jego czystości oraz przestrzegania zasad higieny. Toaleta w restauracji to, zaraz obok pysznego jedzenia, podstawa. Utrzymana w czystości buduje pozytywną opinię o całym lokalu.

Odpowiedni system czyszczenia toalet w restauracjach – to podstawa

W obiektach gastronomicznych, a więc miejscach, gdzie występuje codziennie duże nagromadzenie ludzi, utrzymanie czystości w toalecie wymaga odpowiedniego systemu czyszczenia. W takim systemie możemy wyodrębnić trzy stopnie sprzątania toalet, z czego każdy odbywa się w innej porze funkcjonowania. Możemy rozróżnić sprzątanie zasadnicze, sprzątanie gruntowne oraz serwis bieżący. Sprzątanie zasadnicze polega na posprzątaniu codziennych zabrudzeń, przed lub po otwarciu obiektu. Sprzątanie gruntowne to okresowe prace w celu usunięcia trudnych zabrudzeń nie możliwych do usunięcia podczas sprzątania zasadniczego. Występuje także serwis bieżący, czyli usuwanie bieżących zabrudzeń oraz uzupełnianie środków higieny.

Dobór środków chemicznych do utrzymania czystości

Gdy mamy już rozpracowany system sprzątania, musimy dopasować odpowiednie środki chemiczne tak, aby nie uszkodzić czyszczonej powierzchni. W sklepach możemy znaleźć bardzo dużą różnorodność materiałów wykorzystywanych do wykończenia pomieszczeń oraz ich wyposażenia. W  pomieszczeniach sanitarnych mamy przede wszystkim materiały odporne na działanie kwasów, takie jak: płytki ceramiczne, granitowe, porcelanowe itp.

Oprócz materiałów odpornych na kwasy mamy także całkiem sporą ilość materiałów, na które musimy uważać, używając preparatów na bazie kwasów. Są to m.in. marmur, fugi, lastryko czy elementy lakierowane. W przypadku elementów z delikatnych materiałów należy używać produkty o pH nie mniejszym niż 3. Należy również pamiętać o dobrym spłukaniu bieżącą wodą. Dobranie odpowiednich środków czystości do czyszczonej powierzchni może nie tylko zaoszczędzić nam szkód, pieniędzy, ale także ułatwić nam proces kolejnego mycia.

Usuwanie kamienia wodnego

Produktami, które bardzo dobrze sprawdzą się w usuwaniu kamienia wodnego, rdzy czy osadu wapiennego są Clinex W3 Forte. Clinex W3 Multi, Clinex W3 Active Shield oraz Clinex W3 Bacti. Clinex W3 Forte jest to preparat gotowy do użycia, zalecany do gruntownego mycia powierzchni odpornych na działanie kwasów. Usuwa silne zabrudzenia i likwiduje zapachy urynowe. Clinex W3 Multi to koncentrat w postaci żelu, dzięki temu bardzo dobrze sprawdza się w myciu muszli klozetowych, pisuarów czy bidetów, co ułatwia specjalna końcówka. Po rozcieńczeniu może być również stosowany do mycia posadzek oraz fug. Na szczególną uwagę zasługuje Clinex W3 Active Shield.

Polimerowy preparat przeznaczony do czyszczenia i zabezpieczenia powierzchni kwasoodpornych. Zawarte w preparacie substancje aktywne doskonale usuwają zabrudzenia z czyszczonych powierzchni. Skutecznie usuwa rdzawe i kamienne nacieki, tłusty brud, osady wapienne i mydlane. Produkt pozostawia świeży zapach i nadaje delikatny połysk. Polimery zastosowane w preparacie opóźniają efekt ponownego osadzania się brudu. Ułatwiają proces kolejnego mycia tworząc na mytych powierzchniach film ochronny. Idealnie nadaje się do czyszczenia i zabezpieczania np. umywalek. Clinex W3 Bacti to produkt o podobnym zastosowaniu jak W3 Multi – posiada jednak dodatkowo właściwości dezynfekujące w zakresie bakteriobójczym i grzybobójczym. Przeznaczony jest do mycia powierzchni, pomieszczeń i urządzeń sanitarnych.

Podsumowanie

Dobrze posprzątana toaleta w restauracji jest bardzo ważnym elementem świadczącym o klasie całego lokalu. Utrzymanie jej w czystości, przy dużej ilości gości, nie jest zadaniem prostym. Dodatkowo bardzo szeroka różnorodność materiałów wykorzystywanych do produkcji pomieszczeń sanitarnych oraz elementów takich, jak: sedesy, pisuary, baterie czy umywalki, wymagają od nas dobrego dopasowania odpowiednich środków czyszczących.

Przy takim dopasowaniu trzeba przede wszystkim zwracać uwagę na to, żeby produkt nie uszkodził czyszczonej powierzchni. Stosowanie chemii profesjonalnej według zaleceń producenta pozwala nam na dłuższe utrzymanie czystości. Ułatwia proces kolejnego mycia oraz pozwala na zaoszczędzenie wydatków na środki czystości.

Przejdź do bazy wiedzy